4 Tips Asas Elak Ditipu Memborong di China

Salah satu cara untuk buat untung besar menjual produk di Shopee ialah dengan mendapatkan produk harga murah dan berkualiti dari China. Ramai usahawan dari industri kecil dan sederhana sering ke China untuk mendapatkan bekalan dan stok harga murah.

Mereka borong dengan harga murah di China dan jual di Malaysia, samada secara offline di pasar-pasar malam, di ekspo atau booth di pasaraya besar; atau jual secara online yang lebih jimat kos dan beri untung lebih besar.

4 Tips Untuk Elak Kena Tipu Semasa Borong Barang di China

Tips Untuk Elak Kena Tipu Semasa Borong Barang di China
Pun begitu, walaupun mudah dan senang nak cari produk best dari China, ada juga yang tiada ilmu sering terperangkap dan kena tipu ketika memborong barang di China.

Bila dah kena tipu, untung besar yang diharapkan .. terus jadi hanya angan-angan sahaja.
Untuk itu, kami nak kongsikan 4 tips untuk elak anda ditipu ketika memborong barang di China.

Antaranya adalah :

1. Kenal Pemborong Secara Personal

4 tips untuk elak anda ditipu ketika memborong barang di China
Adalah lebih selamat sekiranya anda berjumpa sendiri dan kenal pemborong secara lebih dekat. Sentiasalah berbuat baik dan berbual dengan mereka kerana kebanyakan pemborong China gemar sekiranya pembeli bersikap baik dan murah hati. 

Kemudian, jangan lupa untuk dapatkan kad bisnes, nombor telefon dan ID WeChat mereka. Ini sangat penting kalau anda betul nak buat untung besar berniaga produk dari China. Malah, ia akan berikan anda 1000 kelebihan berbanding orang lain.

Kenapa?

Buat pengetahuan anda, WeChat ini bukanlah sekadar aplikasi untuk mesej dan berseronok semata-mata. Di China, aplikasi ini lebih penting daripada Facebook serta Whatsapp.

Menerusi WeChat lah anda boleh menyemak status pemilik kedai, kualiti produk, review pengguna serta pelbagai lagi maklumat penting yang boleh menyelamatkan anda daripada ditipu.

2. Simpan Semua Resit

Resit merupakan satu-satunya bukti yang menunjukkan anda pernah berurusan dengan pemborong tersebut. Anda boleh gunakan resit tersebut sebagai bahan bukti untuk membuat laporan polis sekiranya berlaku sebarang kes penipuan.

Anda juga perlu pastikan yang resit yang diberikan oleh pemborong mempunyai nama kedai atau kilang yang sama dengan tempat anda berjual beli. Selain nama kedai, resit yang sah juga sepatutnya mempunyai maklumat mengenai penjual, alamat, nombor telefon dan ID WeChat mereka.

3. Perlu Bayar 30% Deposit

Apabila deposit telah dibayar, pemborong akan kerap menelefon dan berbalas mesej dengan anda. Ini membuktikan mereka sedang memproses tempahan anda, serta mahukan pembayaran yang selebihnya. Anda perlu bayar sedikit deposit, sekurang-kurangnya 30% agar pemborong membuat kerja dengan lebih pantas.

Tapi, cuba untuk elakkan dari bayar sepenuhnya selagi barang belum 100% sampai kepada anda.

Terdapat kes di mana pembeli telah membayar secara penuh kepada pemborong di China, dan kehilangan resit, akibatnya tempahannya tidak dilayan. Barang tak dapat, duit pun habis. Nak buat report pun tak ada bukti .. ... naya diri sendiri.

4. Wang Palsu

Tips Elak Ditipu Memborong di China
Penipuan wang palsu ini merupakan isu yang serius. Hampir semua pemborong di China mempunyai mesin untuk mengesan wang palsu. Meskipun begitu, anda perlu berikan perhatian penuh semasa proses pertukaran wang. Perhatikan juga kelakuan pemborong sewaktu proses ini. Jangan lupa kira semula baki dan periksa sendiri wang tersebut untuk elakkan daripada mendapat wang palsu.

4 perkara ini antara yang penting dan perlu anda ambil perhatian kalau pergi ke China untuk mendapatkan produk untuk dijual.

Kalau rasa nak lagi jimat, dan paling best tidak perlu lagi untuk ke China bagi memborong barang untuk dijual, boleh buat cara online. Ada dua laman web China yang boleh membantu anda untuk beli dan dapatkan produk untuk dijual dari China, iaitu Taobao dan 1688.


Dua laman web ini ada pelbagai jenis produk yang boleh anda beli dari China, dan kemudiannya anda jual di Malaysia, atau secara online di Shopee, Lazada atau 11Street.

[Boleh Baca] Video Cara Beli Barang Online dari China Menerusi TaoBao

Selamat mencuba dan moga tips di atas membantu.

0 komen:

5 Sebab Untuk Anda Mula Jual Beli di Shopee

Berniaga atau jual beli di Shopee. Shopee merupakan di antara platform online shopping yang terbaik dan menerima kunjungan daripada ramai pengguna setiap hari. Transaksi yang berlaku setiap hari juga sangat tinggi. Popularitinya semakin meningkat saban hari.

Cuba tanya kawan-kawan atau ahli keluarga anda mengenai Shopee, paling kurang pun mesti pernah dengar mengenai Shopee.

Mana taknya ... ingat lagi jualan 11.11 pada tahun 2018?

Shopee Jadi Pilihan Untuk Peniaga Jual Produk Secara Online

Kenapa pilih Shopee untuk jual barang

Sana sini iklan Shopee ni muncul. Malah, anak-anak kecil juga terpengaruh secara tidak sengaja. Begitu hebat teknik marketing Shopee ini sehingga ada anak-anak yang dah pandai browse produk di aplikasi Shopee dalam smartphone.

Iklan promosi di media sosial juga terlalu banyak, ditambah pula dengan penajaan berskala besar oleh Shopee seperti penajaan Liga Malaysia. Ini sekaligus menjadikan lebih ramai orang mula mengenali Shopee sebagai platform online shopping yang utama di Malaysia.

Bukan itu sahaja, ianya turut mempopularkan Hannah Hashim, model cantik dalam iklan Shopee Malaysia.

5 Sebab Untuk Berniaga & Jual Beli di Shopee

Zaman sekarang ni terlalu ramai yang memilih untuk membeli-belah secara online. Sebab tu kalau anda perhatikan di media sosial, anda jual apapun, in Sha Allah mesti akan ada orang yang berminat.

Tapi, Shopee ni lain sikit. Ia tak sama dengan platform online shopping yang lain. Anda nak tahu sebab kenapa ia satu tempat atau platform jual beli yang best sehingga membuatkan ramai memilih Shopee untuk berjual-beli?

1. Harga Sangat Murah dan Berpatutan

Ini adalah faktor paling penting dan utama mengapa Shopee menjadi pilihan pertama ramai orang untuk berjual-beli. Kalau anda cari barang yang sama di platform lain, anda akan lihat perbezaan harga yang sangat tinggi sehingga anda akan secara automatik terus beli di Shopee tanpa berfikir panjang.

Disebabkan ini, transaksi jual-beli di Shopee melonjak sangat ketara sebaik ia diperkenalkan. Malah, ia telah menarik minat orang lain, terutama di kalangan usahawan untuk berniaga dan menjual produk mereka menerusi Shopee.

Harga memang sangat murah dan berpatutan.

2. Ramai Penjual di Shopee Tawarkan Penghantaran Percuma

Biasanya kos untuk penghantaran atau shipping barang ini yang membuatkan ramai pengguna tak jadi untuk meneruskan pembelian. Tapi, tidak di Shopee. Ini adalah kerana terdapat ramai penjual yang menawarkan kos penghantaran percuma atau free shipping.

Kalau pun ada dikenakan caj untuk penghantaran, masih ramai yang suka membeli di Shopee disebabkan kos penghantaran adalah sangat-sangat murah!

3. Risiko Kena Tipu 'Scammer' Adalah Zero Percent

Jika di platform lain, anda pastinya pernah dengar mengenai kes di mana untuk membeli satu-satu barang dan COD (cash on delivery) anda perlu untuk bayar terlebih dahulu untuk lock barang, caj untuk COD dan sebagainya. Biasanya harga yang ditawarkan adalah sangat murah untuk memancing minat pembeli. Apa lagi, anda pun terus bank-in dan akhirnya barang entah kemana dan duit anda pun lesap.

Di Shopee, ada satu sistem yang akan memastikan anda selamat daripada scammer. Tengok point nombor 4.

4. Duit Selamat Menerusi Sistem Shopee

Penjual tidak akan menerima bayaran sehingga anda menerima barang yang anda pesan. Ini memang ciri utama dalam sistem pembayaran Shopee yang menarik minat orang untuk beli-belah di Shopee. Ia menjadikan duit yang kita bayar selamat.

Sistem Shopee sangat berbeza dengan platform lain di mana jika anda melakukan pembayaran, Shopee akan hold dulu duit tersebut di dalam sistem. Duit hanya akan diberikan kepada penjual sebaik sahaja anda mengesahkan penerimaan barang anda.

Jika tiada penerimaan barang, anda boleh dapatkan balik duit anda. Dan bagi penjual, mereka tak boleh nak senang-senang menipu anda. Anda boleh sahaja reject barang kalau sampai, dan pulangkan kembali. :)

5. Proses Refund and Return

Jika di platform lain, sangat sukar untuk anda dapatkan semula refund jika barang yang diterima tidak berada di dalam kondisi seperti yang sepatutnya. Tetapi tidak di Shopee!

Jika anda memenuhi terma dan syarat, proses ini akan dilakukan dengan sangat mudah dan pantas.

Begitu juga untuk penjual. Biasanya pembeli akan claim barang rosak dan sebagainya tetapi apabila anda meminta mereka untuk memulangkan barang, mereka tak nak buat. Selaku penjual, anda pastinya bimbang jika pembeli menipu anda dan sebagainya.

Jadi, proses “refund and return” merupakan satu situasi yang win-win buat pembeli dan juga penjual.

Banyak lagi sebab utama yang membuatkan ramai orang berjual beli di Shopee. Jika anda berjaya untuk kenalpasti dan menggunakan sebab-sebab tersebut sebaiknya, anda bukan sahaja mampu untuk menjual apa sahaja di Shoppe.

Anda juga mempunyai potensi untuk menjana sehingga RM1000 sehari dengan menjual di Shopee!!

Syaratnya mudah sahaja. Anda perlukan ilmu dan mentor yang betul. Nak dapatkan personal coaching mungkin anda perlu laburkan sehingga ribuan ringgit. Tapi, ada satu lagi cara untuk anda dapatkan ilmu dan mentor yang tepat pada kadar yang sangat-sangat berpatutan iaitu menerusi Rahsia Shopee.

Dalam panduan tersebut, anda akan dimasukkan ke dalam group support yang akan membimbing anda sepanjang “journey” anda selaku seorang seller di Shopee. Anda juga akan diberikan akses kepada video tutorial untuk memudahkan lagi proses pembelajaran anda. So, better dapatkan akses kepada panduan ini sekarang juga!

0 komen:

Shopee - Platform Terbaik untuk Shopping Online

Shopee - platform terbaik untuk shopping online. Kalau anda perhatikan, sekarang ini trend “online shopping” semakin mendapat tempat dan menjadi semakin popular terutamanya buat generasi muda. Ye la. Siapa yang tak nak bila anda hanya perlu “browse” website dan pilih apa yang anda ingin beli serta setelkan pembayaran hanya dengan duduk santai di rumah sahaja.

Tapi, anda pernah dengar tak ada juga platform yang bukan sahaja memudahkan urusan pembelian, malah proses untuk menjual juga sangat-sangat mudah?

Shopee, Platform Terbaik Bukan Sekadar Untuk Shopping Tetapi Buat Duit

Shopee, Platform Terbaik Bukan Sekadar Untuk Shopping Tetapi Buat Duit
Yes, memang tiada yang lain kecuali Shopee!

Shopee ni apa sebenarnya?

Buat anda yang belum pernah dengar atau pernah dengar tetapi masih tak berapa jelas mengenai shopee, boleh baca sampai habis.

Apa Itu Shopee?

Ok. Jom faham secara ringkas mengenai Shopee ni.

Shopee adalah sebuah “marketplace” yang direka khas untuk pembeli dan penjual yang ingin menikmati transaksi yang pantas, lancar dan selamat. Dengan kata lain, ia seperti sebuah supermarket yang menyediakan platform PERCUMA secara online untuk kedua belah pihak - samada pembeli mahupun penjual.

Ia bukan hanya ada laman web untuk pengguna bershopping online secara mudah, pantas dan dengan harga yang seronok untuk membeli-belah, tetapi ada juga aplikasi sendiri yang boleh dimuat-turun dari Google Play Store dan App Store.

Memang menarik.

Dengan adanya pula app Shopee ini, anda boleh tukarkan apa sahaja menjadi duit. Mungkin ada sesetengah barang yang anda anggap langsung tidak bernilai buat anda tapi diluar sana terdapat begitu ramai orang yang sedang mencarinya dan sanggup untuk membayar anda bagi mendapatkan barang tersebut.

In Sha Allah, dengan Shopee, semuanya boleh.

Transaksi di Shopee Sangat Selamat

Ramai yang kata transaksi di Shopee ni sangat selamat, betul ke?

Saya merupakan pembeli dan juga penjual di Shopee. Saya berani kata, in Sha Allah, semua transaksi di Shopee adalah sangat selamat, dan rasanya paling selamat jika dibandingkan dengan lain-lain laman web shopping online yang ada.

Ok. Macam ni.

Jika anda seorang pembeli dan anda lakukan pembelian, pembayaran yang anda lakukan akan disimpan dahulu oleh pihak Shopee sehinggalah anda menerima produk anda, cukup selamat tak?

Ini bermakna, selagi produk tidak sampai ke tangan anda, penjual yang menjual produk tersebut tidak akan mendapat bayaran yang telah anda buat, sehinggalah anda sahkan penerimaan produk semasa penghantaran.

Manakala, kalau anda seorang penjual pula, anda hanya akan menerima tempahan sebaik sahaja pelanggan anda bayar, selamat kan? Ia sangat-sangat selamat dan risikonya sangat rendah berbanding dengan platform lain.

Itu sebab Shopee cepat menjadi laman web dan app shopping online popular di kalangan online shoppers terutama sekali di rantau Asia Tenggara ini.

Barang Murah di Shopee

Barang-barang yang terdapat di Shopee dijual pada harga yang sangat murah sekaligus meningkatkan lagi popularitinya. Shopee juga sangat mementingkan kualiti produk yang dijual di platformnya. Jadi, tak kisah samada anda adalah pembeli atau penjual, anda boleh berasa yakin dengan Shopee.

Mungkin ada yang nampak, banyak produk dijual di Shopee adalah barangan import daripada China .... di mana kualiti produk boleh dipertikaikan. Namun, pada pendapat saya .. ia berbaloi dengan harga yang anda bayar.

Malah, jangan terkejut, andai ada produk mahal seperti jam tangan jenama terkenal dijual dengan separuh harga di Shopee. Dan jangan tambah terkejut, jika ianya merupakan brand original dan bukan jenis ciplak gred AA yang kebanyakkannya sangkakan.

Tak percaya? Cubalah cari di Shopee. Mesti anda akan jumpa ... :)

Beri Pendapatan 4-5 Angka Kerana TRUST

Disebabkan oleh kelebihan dan keistimewaan yang ada pada Shopee ini jugalah ramai yang telah berjaya menghasilkan pendapatan 4-5 angka dan juga lebih setiap bulan. “Trust” oleh pembeli terhadap Shopee merupakan di antara salah satu faktor penting yang memudahkan ramai penjual yang mempunyai teknik dan strategi yang tepat dapat mengaut keuntungan menerusi platform ini.

Apa yang lebih menarik adalah teknik dan strategi luarbiasa ini sangat mudah untuk dipelajari dan anda boleh mendapatkan akses pada harga yang sangat-sangat berbaloi.

Paling menarik, segalanya disediakan terus oleh pihak Shopee. Anda cuma perlu tahu cara nak gunakan sebaik mungkin.

Betul. Shopee ada segala tools yang boleh bantu peniaga online untuk raih pendapatan 4-5 angka. Gunakan sahaja.

Bayangkan jika anda dapat buat sales sehingga RM 1000 setiap hari, apa perasaan anda?

Semuanya tidak lagi mustahil untuk anda menerusi Rahsia Shopee. Even newbie pun dah berjaya hasilkan pendapatan 4-5 angka setiap bulan, anda pun confirm-confirm boleh buat juga!

Bisnes Shopee

Ok.

Sekian sahaja sharing untuk kali ini. Shopee… Platform terbaik untuk online shopping!

1 komen: